Față de cine ar trebui să ne revoltăm: față de profesorii cerșetori sau față de statul indiferent?

Circulă pe internet un video despre o profesoară de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, care face meditații la preț de 700 de lei pe lună, fără să țină cont de numărul de elevi care vor rămâne la aceste meditații.

Ok, e prea mult 700 de lei de elev pe lună. Chiar nu sunt de acord cu ceea ce face doamna! Dar hai să ne gândim la o lecție privată de limbă străină. Cât e achitată acea oră? Am auzit și cazuri în care o singură oră e 80 sau poate chiar 100.

Poate nu e ok că face meditații în grup și ia așa de mult pe lună de persoană. Dacă numărul de elevi e mai mare, ar trebui să scadă prețul. Dar mai gândiți-vă la un lucru, salariul unui profesor e 3000 de lei, și poate asta e de la început, depinde de gradul profesorului și de responsabilitățile acestuia. Cum să trăiești tu din 3000 de lei? Nu zic că sunt de acord cu doamna și afacerea ei ilegală, dar nici nu cred că aveți dreptate când criticați un profesor. Îmi pare rău că lumea nu se gândește să facă ceva pentru ca statul să investească mai mult în educație.

Dar cât stres și câți nervi se pierd stând în fața unor elevi. Dacă nu știți cum e, mai bine nu comentați atâta. Să vă duceți să vă învățați voi copiii, fiecare părinte pe rând. Să vedem cum o să vă descurcați! Să le verificați voi caietele, unii scriu foarte „citeț” și să vi se plătească câțiva bănuți pe  verificare. Dar câte proiecte didactice trebuie să facă un profesor pentru fiecare lecție, pentru capitol, pentru semestru, an? Un profesor nici nu ar trebui să mai doarmă după câte responsabilități are. De comentat se poate mult și bine și de judecat, dar de făcut ceva pentru a le fi un ajutor, nu se poate?

 Dacă profesorii ar avea 7000 sau 8000 pe lună, voi credeți că ei ar mai cere atâția bani pe meditație?  Eu cred că ei nici nu ar mai face meditații.

Nu doriți să plătiți pentru meditații? Ocupați-vă acasă cu odraslele voastre! Învățați-i respectul față de cei care le stau în fața lor. Nu e destul că profesorul, sărmanul, are atâta de lucru până să apară în fața lor, încă și lipsă de respect față de ei. Câți copiii în ziua de azi își mai fac temele ? O mare majoritate dintre ei, din cauza ca statul nu oferă condiții de viață decentă părinților, trăiesc fără a fi supravegheați de cineva. Vouă vă este greu și alegeți să plecați peste hotare, dar profesorilor nu le e greu ? Ei nu sunt oameni? Ei trăiesc cu aer sau cum să înțeleg?

Eu am fost elevă, studentă, profesoară. Am întâlnit profesori de tot felul: profesori care cereau bani pentru orice, la fiecare pas; profesori care dacă nu mergeai la ei la meditații, îți scădeau nota pe semestru; profesori care nu cereau niciun ban și care își dădeau interesul să ne învețe pe noi, să ne învețe nu doar material didactic, dar și lucruri care ar putea să ne ajute în viață. A învăța nu înseamnă a cunoaște ceva după ce ai memorat acel material. Învățătura te dezvoltă personal, te ajută să evoluezi. Din păcate elevii din ziua de azi nu mai privesc învățătura ca pe ceva util. Ei vor note. Pentru ei notele contează. De ce ? Pentru că ei au văzut care e situația din țară. Toți pleacă…

Ziceam că am fost și eu la rândul meu profesoară. Am avut cazuri în care mi s-a reproșat faptul că-i întreb tema pentru acasă: „La ce mai ajută învățătura acum? Oricum toți pleacă peste hotare.” sau: „Oamenii care nu au rezultate bune la învățătură, se descurcă mult mai bine.”. Iar acum hai să ne mai gândim la o chestie : „Oare cei care și-au deschis o afacere proprie, sunt în totalitate lipsiți de gărgăuni?” Acei oameni au învățat singuri ceea ce le trebuie, dar oricum au învățat ceva!

Eu am fost un profesor care mi-am dat interesul ca elevii mei să învețe ceva din ceea ce le predau. Nu doar să cunoască materialul predat, după ce l-au memorat (ceea ce eu nu apreciez. Memorezi o poezie, dar nu un text.), dar să înțeleagă că anumite lucruri le înveți pentru că trebuie și pentru că nu știi când ți-ar putea fi de ajutor. Eu nu am făcut meditații, eu nu am cerut bani nici pentru testele de evaluare, nici pentru materialele pe care le distribuiam clasei. Eu toate aceste materiale le achitam cu banii mei.

Așa că înainte să generalizați și să spuneți că : „Profesorii, ohoo, ce bine mai trăiesc!”, informați-vă între-adevăr despre situația reală. Nu vă revoltați față de profesori când cer anumiți bani pentru meditație. Nu vă convine, în genere renunțați la școală și educați-vă acasă pruncii, ca să nu mai cheltuiți bani în plus. Revoltați-vă față de stat, care au transformat profesorii în cerșetori! Responsabilități atât de mari și remunerație atât de mică. În alte țări, având în vedere importanța profesorilor pentru educația societății, investiția în educație este mult mai mare. Deci faceți ceva pentru a îi ajuta pe profesori ca să nu mai fie nevoiți să întindă mâna și să vă sărăcească pe voi pentru că nu aveți timp pentru copii voștri. Poate nu-s părinte, dar nici voi, cei revoltați nu ați fost în pielea unui profesor!

Un alt articol care ar putea să vă ajute să vă informați, poate fi accesat pe link-ul următor.

Luați un exemplu!

Georgiana F

 

Anunțuri

3 gânduri despre „Față de cine ar trebui să ne revoltăm: față de profesorii cerșetori sau față de statul indiferent?

  1. Exista și cazuri fericite în care profesorul e titular, are toate gradele luate și un salariu de 3000 lei. Mi-a fost dat să văd salariu din ștat al unui profesor de educație fizică: 1200 lei brut, după 15 ani vechime. Nu mai vorbim despre profesorii universitari unde și acolo sunt salarii și salarii. Unii mai mult, alții mai puțin. Per total, salariile din sistemul de învățământ sunt inferioare cu mult de ce ar trebui… Păcat! Acei oameni ajung să ne formeze ca și caracter, ca și îndrumare către o profesie sau alta. Interesant articol!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s