Evadare din lumea reală într-un colțișor de rai: Hanul lui Hanganu

„Noi socotim că am rămas în urmă, ei regăsesc ceea ce au pierdut.”
(Sergiu Hanganu. Despre Moldova și turiștii din afara țării)

Duminică, 17 aprilie 2016, ne-am decis să descoperim Moldova și destinațiile sale turistice. Scopul nostru era să vizităm, inițial o altă destinație turistică, însă planurile s-au schimbat pe parcurs. Nimic nu poate fi mai apreciat decât deciziile imprevizibile și spontane.

Am trecut pe lângă mănăstirea Căpriana, pe care am admirat-o doar de la depărtare și cu o mică pauză pentru poze făcute în fugă și apoi am continuat să ne îndreptăm spre destinația finală, pe care ardeam de nerăbdare să o cunoaștem.

100_3242

Mănăstirea Căpriana

După un drum de câteva ore am ajuns și la mănăstirea Țipova, însă din lipsă de timp și de haine speciale, am decis să nu ne reținem prea mult, cu toate acestea am zăbovit câteva minute pentru a focaliza și înscrie în amintirea noastră și ale aparatelor foto câteva momente și câteva vederi frumoase cu râul Nistru.

Această prezentare necesită JavaScript.

Când am ajuns la Lalova, Rezina și am descoperit Hanul lui Hanganu, ne-a atras priveliștea și acea barcă de la intrare. Totuși eram puțin nedumeriți dacă am ajuns unde trebuie sau nu, lipseau indicatoarele precum că aici ar fi intrarea sau câți km ne despart de han. Cu toate acestea, în momentul în care am pășit dincolo de poarta principală am fost primiți cu bunăvoință de familia Hanganu. Iar la intrare ne-au întâmpinat niște câni drăgălași și pufoși, pe care la sfârșit nu ne-am putut abține să nu-i mângâiem și să nu-i adorăm, și ei, la rândul lor, ne-au împărtășit atenția și afecțiunea lor.

Această prezentare necesită JavaScript.

Hanul lui Hanganu este situat pe malul Nistrului și este singura pensiune din zonă. Se află în raionul Rezina, satul Lalova, la 100 km de Chișinău. Construcțiile au fost începute în anul 2002 și continuă până în prezent. Sergiu Hanganu, proprietarul acestui han, după ce a călătorit în afara țării noastre a decis, împreună cu familia sa, să împărtășească din tradițiile și obiceiurile țării noastre cu turiștii care vor veni. Motiv care l-a convins să deschidă acest han și să bucure turiștii cu vinul de calitate pe care îl produce și cu alte băuturi (țuică, compot), încercând să experimenteze în fiecare an, câte o băutură nouă, iar soția lui, Emilia, îi încântă cu o cultură gastronomică naturală, delicioasă și variată.

Ceea ce ne-a fascinat în continuare a fost peisajul edenic pe care l-am surprins și leagănul extras parcă dintr-un peisaj de poveste. Totul era fermecător, un mic lac, deasupra căruia se afla un mic pod. Pentru a putea să luăm masa, ne-am îndreptat spre terasă, la care trebuia să ajungem urcând niște scări neobișnuite. Am fost surprinși de mirosul de paie și fân pe care l-am descoperit și de amintirile legate de trecut ale fiecăruia dintre noi. Era o scară specială pentru a ne putea urca într-un alt loc, fâneața în aer liber  cu așternut din ierburi proaspăt tăiate, unde ai fi putut cădea într-un somn lipsit de griji și nevoi. De acolo de sus puteai să apreciezi acea priveliște minunată a râului Nistru.

Această prezentare necesită JavaScript.

Mâncarea care ne-a fost servită și vederea spre râul Nistru ne-a făcut să ne simțim mai mult decât perfect. Bucatele tradiționale specifice pentru gastronomia din Moldova : mămăligă cu tocană din carne de porc, brânza, smântâna, scrobul și salata de vară au fost gătite gustos, iar noi ne-am delectat și am rămas încântați de ceea ce ne-a fost preparat. Ca băuturi am ales să savurăm compot de casă în asortiment și vin roșu cu un gust select, fin și catifelat.

Această prezentare necesită JavaScript.

Ne-au fost prezentate camerele pe care putem să le rezervăm în cazul în care ne decidem să ne cazăm pentru a petrece o zi liniștită, plină de emoții și energie pozitivă, într-un loc îndepărtat de rutina zilnică. Camerele sunt amenajate în stil rustic (cu covoare ţesute din lână şi ulcele de lut), dar în același timp sunt și confortabile. Este o alegere perfectă pentru cei care pun preț pe valorile tradiționale și pentru cei care apreciază design-ul rustic. Cu toate că sunt construite în stil arhaic, nu lipsesc elementele moderne, precum dușurile, televizoarele și accesul la wi-fi, pentru cei care abia așteaptă să împărtășească cu cei dragi, momentele frumoase pe care le petrec în acest colțișor de rai.

Hanul dispune de 7 camere și 2 băști (odăi cu sobă, şemineu și lejancă (suprafaţă pe care se doarme, improvizată pe cuptor) ). Totodată hanul deține o sală de conferințe în care se pot organiza diferite evenimente marcante din viața noastră, precum zile de naștere, revelionul etc etc. În această sală turiștii au posibilitatea să joace tenis de masă, iar pentru cei lipsiți de experiență, ca și mine, să învețe să-l joace. Decoraţiunile interioare şi micile detalii din această sală și din camerele și băștile, pe care le-am menționat mai sus, sunt inspirate din  cultura, istoria și natura Moldovei.

Hanul lui Hanganu este cu siguranță una dintre cele mai bune alegeri, în ceea ce privește turismul rural, iar pentru doritorii de a descoperi Moldova, este o destinație turistică, ce nu trebuie să fie ratată. „Nu există un loc mai bun pe întregul pământ, pentru a te odihni cu adevărat sufletește.”

Această prezentare necesită JavaScript.

Cu drag,
Georgiana F.

P.S.: Sursa câtorva poze, cer scuze că nu am menționat pozele care nu au fost realizate de mine. Pe parcurs, promit să nu mai repet astfel de greșeluță.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s