Despre Holden Caulfield și lanul său de secară

de-veghe-in-lanul-de-secara_1_fullsize

Am început să citesc acest roman din curiozitate. Citisem un fragment din manualul de clasa a XII-a, de literatură universală și mi-am zis : „De ce nu? Pare a fi un subiect destul de atrăgător.”. Este un roman despre adolescență și anume despre adolescența rebelă. Criza aceasta se manifestă în mod diferit la fiecare adolescent.

Citind acest roman m-am regăsit în ezitările și căutările protagonistului. Am fost și eu o adolescentă, destul de rebelă, în special în relația mea cu părinții sau chiar și cu anumiți profesori, care păreau a fi destul de superficiali și puneau note doar pentru ochi frumoși. Adolescentul Holden e foarte bun la limba engleză, însă, în ceea ce privește celelalte discipline, nu-și prea dă interesul să le studieze și prin urmare rămâne repetent la al patrulea colegiu, Pencey Prep, unde își face studiile, susținând doar examenul la engleză din cele cinci examene, pe care ar fi trebuit să le susțină.

Holden este un personaj deosebit și aici mă refer la faptul că spune mai mereu ceea ce gândește. Este înzestrat cu o inteligență desăvârșită. Are o minte destul de limpede sau mai bine zis, destul de deschisă spre cunoștințe, pe care o utilizează doar când vrea și în condițiile în care el decide să o facă. Aș putea să-l caracterizez chiar ca fiind rebelul rebelilor, orice subiect care pentru unii ar fi la modă, pentru el e absurd. De exemplu afirmă că ar fi de acord cu persoanele acelea care nu au ce face în general și din cauza aceasta pleacă la cinematograf, însă nu și cu acelea care pur și simplu vor să se ducă la cinematograf, chiar dacă ar avea altceva de făcut.

Holden este atât de înverșunat împotriva școlii, încât în momentul în care descrie al patrulea colegiu, Pencey Prep, zice despre acesta, că ar fi o școală ca oricare altă școală. „Pencey Prep e o şcoală la Agerstown, în Pennsylvania. Cred c-aţi auzit de ea. Sau, în orice caz, i-aţi văzut reclama. Apare în mii de reviste: (…) „Din 1888, şcoala noastră formează tineri falnici, cu mintea clară”. Asta să i-o spună lui mutu’. Nu formează niciodată pe nimeni la Pencey, în orice caz nu mai mult decât la orice altă şcoală. Eu unul n-am avut parte să cunosc acolo pe nimeni care să fie sănătos şi cu mintea clară. Afară, poate, de doi tipi. Dacă au fost doi. Şi aceia probabil că aşa erau când au venit la Pencey.”

Replicile pline de sarcasm ale adolescentului Holden, sunt cele care te fac să citești cu sufletul la gură pentru a afla ce urmează să se întâmple în viața acestuia sau ce alte replici minunate va mai crea adolescentul nostru rebel, protector, al lanului de secară și al inocenței copiilor.

Acest roman autobiografic incită cititorul să descopere adevărurile ascunse dincolo de sufletul lui Holden și să evadeze în copilăria sau adolescența, care au dispărut fără urmă.

Cu drag, 
G

Anunțuri

Un gând despre „Despre Holden Caulfield și lanul său de secară

  1. Pingback: Rapid Fire Book Tag | chezgeorgiana

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s