Este oare vina sistemului de învățământ sau a societății?

Scopul acestui articol nu este de a critica societatea, profesorii sau elevii. Scopul acestui articol este de a relata cum stau lucrurile în realitate.

Am fost profesoară timp de un an. Nu știu dacă am reușit să fiu un profesor bun sau nu, însă am încercat să fac tot posibilul ca materialul pe care îl predau elevilor să fie atractiv. Ceea ce m-a dezamăgit a fost faptul că adolescenții nu-și dau interesul vizavi de ceea ce profesorul încearcă să le explice. Deci, pentru cei care zic că profesorul nu știe cum să-și facă lecția interesantă și nu știe cum să-i atragă pe elevii săi, vă zic eu din experiență proprie că nu e totul atât de simplu și nu e doar profesorul vinovat pentru ceea ce se întâmplă în clasă.

Elevii, din păcate, nu mai știu ce înseamnă să înveți cu responsabilitate. Da, sunt de acord, informația pe care o găsim în manualele școlare vechi, nu mai este atât de actuală. Deseori sunt teme plictisitoare și uneori chiar nu știi ce ar trebui să faci, pentru a motiva elevul să se implice în activitățile pe care încerci să le organizezi, având în vedere materialul din care trebuie să te inspiri.

În plus ar trebui să mai ținem cont și de faptul că în momentul în care un profesor încearcă să realizeze ceva mai diferit, decât ceea ce se face de obicei la o lecție, elevii nu știu să aprecieze, pentru că ei s-au învățat să se supună doar profesorilor autoritari. În cazul în care un profesor încearcă să le arate că totul depinde de ei, că ar trebui să se implice în discuțiile din timpul orei, ei își scot telefoanele pe masă și cred că nimeni nu-i vede, de parcă toată viața lor ar depinde de acel telefon.

După cum am menționat mai sus, chiar sunt de acord cu faptul că programa școlară nu mai este atât de atractivă, însă având în vedere că am fost și eu elevă, știam că există lucruri pe care trebuie să le faci, fie că vrei, fie că nu, pentru că în viață nu poți să faci numai ceea ce vrei, dar și ceea ce trebuie. De multe ori faptul că înveți ceva ce nu-ți place, te ajută cel puțin, din punct de vedere intelectual, să te dezvolți, ți se „deschide mintea”, pentru că anumite informații explicate în fiecare an, sunt înțelese diferit sau înțelese în realitate, cu trecerea timpului. Începi să privești lucrurile cu alți ochi, să prețuiești altfel anumite situații, anumite persoane, anumite momente. Și nu ar trebui să uităm că îți dezvolți vocabularul.

Atunci când îi rogi să-și exprime părerea despre un subiect destul de actual, din cauza faptului că nu citesc, nu știu cum ar trebui să o facă sau repetă ca papagalii opinia pe care alți colegi au împărtășit-o. Elevii vor ca ceea ce se predă să fie cât mai interactiv, dar ei nu se implică, nu-și ajută profesorul.

Dragii mei să știți că profesorii se pregătesc pentru voi, vor să vă ajute pe voi să deveniți niște personalități și nu doar de ochii lumii, ci în adevăratul sens al cuvântului. Dacă există profesori care nu se conduc după acest principiu, acesta deja e un alt subiect, la fel de dureros, precum lipsa dorinței voastră de a vă implica.

Totuși țin să le mulțumesc elevilor mei, celor buni, celor care m-au respectat și au încercat să se implice în ceea ce le-am pregătit. Știu că orele mele nu au fost perfecte, dar cel puțin am încercat să vă ajut să deveniți mai deschiși către informație. Primiți informația pe care v-o predau profesorii voștri, fiți atenți la ore și lăsați telefoanele alea. Știu că suntem în secolul tehnologiilor și că sunteți experți în domeniu, dar vorba ceea : „Ce e prea mult, strică!”.

12842365_830382590405135_1376212454_o

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s